Izrada web stranice

Web stranice su  vrijedan  marketinški alat i najmanje što možete očekivati je da budu pročelje poslovanja svake moderne  tvrtke, obrta  ili pojedinca . Teško je zamisliti suvremeno poslovanje bez prisutnosti na internetu. To je  moguće jedino kroz  uvažavanje i korištenje tehnologija koje to omogučuju…

Izrada internetskih web stranica je nešto više od slaganja dizajna  i truda oko vizualnog identiteta. Proces je to kod kojeg treba uvažavati  i graditi nekoliko važnih  zahtjeva istovremeno a oni su međusobno vrlo ovisni  i prožeti.

Web Stranice  su vizualno, funkcionalno, programski , logički i marketinški  povezana cjelina koja jedino tako izrađene donose željene rezultate. U toj se cjelini najčešće nalaze i brojne aplikacije i programi koji štede vrijeme i lako odrađuju za vas i najteže poslove.

Web stranice moraju biti izgrađene po jasno definiranim standardima World Wide Web Consortium-a  W3C.  To prvenstveno znači se u svim browser-ima prikazuju jednako, što jamči kvalitetan izgled, pregled i korištenje stranice većem broju ljudi. Validan kod web stranice govori nešto i o onome tko ih je izradio.

Izrada web stranicaNitko ne želi imati savršene web  stranice na koje nitko ne dolazi. Potrebno je optimizirati za sve važnije tražilice s naglaskom na Google. To je priča za sebe, ovdje je dosta toga bitno: struktura stranica, sadržaj,  pravilno kodiranje, imena dokumenata, upotreba ključnih riječi  na pravim mjestima i u pravoj količini…  Dobra je vijest da ako pišete i objavljujete kvalitetan, logičan i relevantan sadržaj, to vole i tražilice pa se može reći da je to win win situacija.

Prije početka izrade stranice vrlo je važno obaviti razgovore s klijentom. Ključno je  potpuno  shvatiti njegovu djelatnost, potrebe, želje i mogučnosti. Često se dogodi da uz prava pitanja, dijalog i raspravu i klijent dozna ponešto o sebi iz druge perespektive.

U tom periodu se dogovara  prikupljanje ili stvaranje materijala i informacija potrebnih za izradu sadržaja web stranica. U to najčešće ulaze tekstovi, slike, video,  cjenici,  katalozi proizvoda.

Osmišljavanje izgleda web stranice  treba naravno biti povezano s  osnovnim vizualnim identitetom tvrtke. Ukoliko ga nema, treba ga ponuditi i osmisliti jasan prepoznatljiv i kreativan web dizajn. To je knjiga  za sebe pa ćemo to ostaviti za drugi put.

Tu negdje počinjemo s dizajniranjem web stranice. Kad se zbroje i oduzmu  želje  i potrebe, što je moguće a što ne što, koliko košta i je li je stvarno potrebno… radi se predložak stranice,  podložan čestim  promjenama i dorađivanju sve dok se svi ne složimo oko izgleda. Kada je i naručitelj zadovoljan, to je to.

Slijedeći korak je izgradnja stranice u html-u, css-u, često se koriste i gotovi CMS-ovi. Programiraju se posebne funkcije, instaliraju i custom-iziraju svakojaki potrebni dodaci ili plugin-ovi koji dodaju funkcionalnost ili su bitni za izgled stranice (galerije, kontakt forme, RIA-dodaci…).

Stranice se zatim prebacuju na zakupljenu ili već postoječu domenu , ispituju se, dorađuje po potrebi i puštaju u rad. Prijavljivanjem stranice na tražilice i važne direktorije završava se najveći dio posla na izradi web stranice.