Novi algoritam pretrage HummingbirdNa nedavnoj prezentaciji, u garaži, gdje su prije 15 godina Page i Brin osnovali Google, googleova direktorica upitala je svoj mobilni telefon da joj pokaže slike Eiffelovog tornja. Nakon što joj je Google prikazao te fotografije, ona je upitala koliko je visok, na što je također dobila savršeni (glasovni) odgovor. Bio je to pravi prikaz kako radi novi Hummingbird.

Ako ste maštali kao dijete da vam kompjutor odgovara na pitanja i izvršava glasovne naredbe izgleda da ste dosanjali snove. Ljestvica je visoko podignuta na postavljanje logičnih pitanja računalu  korištenjen fraza i prirodnog govora a da pri tome dobijete relevantan odgovor. Važnost ključnih riječi i simbola kao osnova indexiranja web stranica i rezultata generičke pretrage izgleda da nije više na visokom mjestu kao prije.

Potpuno je jasno da je ovakav slijed događaja donio blagu paniku svih koji sudjeluju u internetskom svijetu.  U Sjedinjenim američkim državama  Google obradi oko dvije trečine zahtjeva za pretragom, a u Europi ponegdje još i više. Naravno da će novi rezultati pretraga imati značajan utjecaj  na cijeli internetski promet.

Ako je promjena u načinu pretrage toliko velika, sigurno se pitate što to znači za vaš rad na optimizaciji svojih web stranica.  Hoću li puno toga morati mjenjati? Propao sam!?  Je li SEO mrtav?

Nema potrebe za panikom. Evo što kažu u Googleu: „Naše preporuke webmasterima su iste kao i uvijek – ohrabrujemo stvaranje i objavljivanje originalnog, visoko kvalitetnog sadržaja jer je to najbolje za korisnike“

Čini se da će stradati oni koji su svoju strategiju stvarali na  spammy strategijama, dosađivanju i davljenju, umjetnom linkanju, kopipejst kulturi ili Black Hat SEO tehnikama.

Webmasteri koji su se previše oslanjali na ključne riječi mogli bi također doživjeti pad rejtinga stranica kod pretrage. Kroz novi algoritam pretrage Hummingbird  Google više obraća pažnju na cijeli sajt. Kontekst brenda u kojemu se nalazi potencijalni rezultat pretrage i relevantnost autora je ono na što se oslanja Google u većoj mjeri nego do sada. U svemu tome link building zasigurno dobija još veću važnost.

Ništa čudno se ne događa, novi algoritam će vas nagraditi ako brižljivo gradite svoje web stranice i svoj brand i ako  ste zaista odlučni da korisniku donesete svjež, originalan sadržaj koji će mu se svidjeti  ili  biti koristan. Ako to do sada niste radili, vrijeme je da razmišljate o promjeni. Izrada kvalitetne web stranice sve manje ostaje u domeni amaterizma i sve više postaje ozbiljan dugotrajan posao. Neki bi rekli, kao i do sada.